Pala rekordna količina snijega u Izraelu u zadnjih 50 godina

Prvi snijeg ove zime zabijelio je u četvrtak Jeruzalem i Betlehem, što je uz snježnu radost tim gradovima donijelo i dosta nevolja, javili su Izraelski radio i Glas Palestine.

Snijeg je pao i u Hebronu, Ramalahu i Nablusu na Zapadnoj obali. Svih pet gradova su na nadmorskoj visini iznad 800 metara, a nove snježne padaline očekuju se u noći na petak. 

Mnoge škole u tom su području zatvorene, a djeca su iskoristila prigodu za igranje vani na, za njih neobičnoj, snježnoj atrakciji. Snijeg je zabijelio i zlatnu kupolu Hrama na stijeni. 

Veliki su problemi, međutim, zabilježeni na prometnicama u Jeruzalemu i na prilazu gradu. Autocesta Jeruzalem-Tel Aviv bila je zatvorena nekoliko sati. Nisu vozili ni autobusi s jeruzalemskog glavnog kolodvora. Izraelski meteorološki zavod javlja da se radi o rekordnoj količini snijega u zadnjih 50 godina.

Pojas Gaze, koji se nalazi uz sredozemnu obalu, ostao je pošteđen snijega, ali ne i nevremena praćena obilnom kišom i jakim vjetrovima koje je uzrokovalo štetu na više od 200 kuća, rušilo stabla, izazivalo prometne nesreće i poslalo tridesetak ljudi u bolnice. 

Snijeg je pao, a hladnoća zahvatila i susjedne Libanon i Jordan u kojima živi gotovo milijun izbjeglica iz Sirije, mnogi od njih u šatorskim naseljima, i bori se da preživi zimu.