Olimpijska baklja zaronila u Bajkalsko jezero

Dva tjedna nakon što je bila u svemiru, olimpijska baklja koja putuje prema Sočiju gdje se u veljači 2014. održavaju Zimske olimpijske igre, spustila se u Bajkalsko jezero u Sibiru.


Baklja gorjela i na dubini od 13 metara u najdubljem jezeru na svijetu

Scena se odigrala na stotinjak metara od obale gdje je čamac s profesionalnim ronicima opremljenih s olimpijskim bakljama izveo ovu novu neobičnu etapu puta koji će završiti 7. veljače na svečanosti otvaranja ZOI u Sočiju. Naime, nositelj crveno-sive baklje je s broda predao plamen jednom od troje ronilaca odjevenih u posebna odjela koja štite od hladnoće. Ronioci su potom nestali u vodi sa zapaljenim plamenom, a sve je prikazala i ruska televizija.

Trojica ronilaca nosili su svaki posebnu olimpijsku baklju koja može gorjeti i u vodi na dubini od 13 metara, objavio je organizacijski odbor Igara na svojim stranicama. Kada su izronili, jedan od njih predao je baklju tajanstvenom čovjeku ptici s Bajkala koji ju je odnio na obalu.

Ovo je jedna od najneobičnijih etapa najduljeg puta u povijesti od 65.000 km koliko će prijeći olimpijski plamen od početka 7. listopada u Moskvi.


Simbol olimpizma iz svemira preko Sjevernog pola do najvišeg vulkana na svijetu

Podsjetimo, početkom studenog olimpijski je plamen poletio u svemir na letjelici Soyouz do Međunarodne svemirske postaje (ISS). Dva ruska astronauta koji borave na ISS-u su nakon toga izašli u svemirsku šetnju s bakljom, prvi put u povijesti olimpizma. Osim u svemiru i u Bajkalskom jezeru olimpijski je plamen nedavno bio i na Sjevernom polu na ruskom ledolomcu Pedeseta obljetnica pobjede, najvećem na svijetu. Plamen je nadletio i najviši vulkan na svijetu na poluotoku Kamčatki (2.741 metara visine).

U ponedjeljak 25. studenoga na rasporedu je još jedna neobična etapa u Krasnojarsku, u zapadnom Sibiru, gdje je očekivana temperatura 13 stupnjeva ispod nule - muškarci naviknuti na takvu hladnoću plivat će s olimpijskim plamenom u vodi po kojoj pluta led. A 1. veljače simbol olimpizma se očekuje na vrhu planine Elbrouz na Kavkazu (5.633 m), najvišem vrhu Europe.