Europljani gube interes za kulturu

Prema po novom ispitivanju Eurobarometra, sve manje Europljana čita knjige i ide u kazalište, uglavnom zbog manjka interesa, vremena i novca, a takav trend vlada i u Hrvatskoj.

Odlasci u kino jedina su aktivnost koja nije zabilježila pad u razdoblju od 2007. do 2012., pokazuje ispitivanje o kulturnim navikama Europljana. Oko 68 posto Europljana pročitalo je barem jednu knjigu u zadnjih 12 mjeseci, dok ih je nešto više od polovice bilo u kinu (52 posto) ili posjetilo neku povijesnu lokaciju ili spomenik (52 posto). S druge strane, smanjio se broj odlazaka u muzeje i na koncerte na 37, odnosno 35 posto, dok je samo 18 posto ispitanika bilo na baletnoj predstavi.

Ispitivanje provedeno na gotovo 27.000 ispitanika pokazalo je da su sjevernjaci skloniji posjećivanju muzeja i umjetničkih galerija od stanovnika južnih i istočnih država.

Kada je riječ o Hrvatskoj, barem jednu knjigu u zadnjih godinu dana pročitalo je 56 posto Hrvata, 34 posto ih je barem jednom bilo u kinu, 37 posto je posjetilo neki povijesni spomenik ili lokaciju, a 29 posto muzej ili galeriju. Na koncertu je barem jednom u zadnjih godinu dana bilo 36 posto Hrvata, u knjižnici 31 posto, u kazalištu 22 posto, a na baletnoj predstavi 12 posto, pokazuje ispitivanje.

Kulturne aktivnosti jako su se smanjile u zemljama koje su najteže pogođene ekonomskom krizom, pogotovo u Grčkoj i Portugalu. Dok Skandinavci mnogo češće čitaju, pjevaju ili plešu od stanovnika juga Europe.

Vlade moraju preispitati kako podupiru kulturu kako bi potaknule sudjelovanje javnosti, izjavila je europska povjerenica za kulturu Androulla Vassiliou, dodajući da će Komisija nastaviti promicati svoj program za kulturnu i jezičnu raznolikost "Kreativna Europa".