Velika Britanija: zbog krize sve lošija prehrana

Stanovnici Velike Britanije jedu sve manje voća i povrća i sve više masne i slatke hrane, kažu znanstvenici koji kao jedan od mogućih uzroka takvog trenda vide manje prihode.

Institut za fiskalne studije (IFS) kaže da su cijene hrane u Velikoj Britaniji između 2005. i 2012. godine rasle brže nego u ostalim razvijenim zemljama dok je rast plaća bio nizak a nezaposlenost sve veća.

Ukupan učinak takve situacije je da se u Velikoj Britaniji troši 8,5 posto manje na hranu nego prije recesije. Stanovništvo štedi tako da kupuje manje hrane, birajući proizvode koji su manje hranjivi a sa većim udjelom zasićenih masti i šećera.

Različiti indikatori prehrambene kvalitete pokazuju pad tijekom ovog razdoblja [2005.-2012.] s većim padom u kućanstvima umirovljenika i onih sa malom djecom, kaže IFS u rezultatima istraživanja koje je tijekom sedam godina pratilo prehrambene navike u 15.000 kućanstava.

Međutim IFS kaže da slabija prehrana nije uvijek povezana s nižim prihodima jer su neke obitelji imale na raspolaganju dovoljno novca za kvalitetniju prehranu a to ne rade, tako da je potrebno dodatno istražiti ovo pitanje.

U rezultatima istraživanja naveden je i podatak iz dugoročnijeg promatranja koje kaže da se danas u Velikoj Britaniji prosječno konzumira 15-30 posto manje kalorija nego 1980-ih, unatoč tome što je danas udio pretilih u ukupnoj populaciji veći nego ranije, vjerojatno zbog manjka tjelesne aktivnosti.