SAD: Djeca sve više koriste mobilne uređaje

Sve veći broj djece u Sjedinjenim Državama igra se uz pomoć mobilnih uređaja.

Naime, 38 posto djece mlađe od dvije godine na neki je način koristilo tablet ili pametni telefon, tvrde istraživači neprofitne udruge Common Sense Media. U razdoblju od 2011. do danas povećao se broj djece mlađe od osam godina koja se koriste mobilnim uređajima s 38 na 72 posto.

Prosječno vrijeme koje provedu s tim uređajima se tijekom istog razdoblja utrostručilo s pet na 15 minuta. Vrijeme provedeno pred klasičnim ekranima - TV, računalima i konzolama igara je i dalje veliko no u opadanju, prensoi Hina.

Mediji koje danas djeca mogu konzumirati imaju dubok učinak na njihovo učenje, društveni razvoj i ponašanje. Jedini način na koji možemo povećati pozitivne i smanjiti negativne učinke je da razumijemo ulogu koju ti mediji i uređaji igraju u njihovom životu, rekao je vlasnik i osnivač Common Sense Media James Steyer.

Istraživanje je provedeno između 20. svibnja i 12. lipnja na uzorku roditelja 1463 djece stare osam i manje godina u kojoj su predstavnici Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca bili zastupljeniji nego u općoj populaciji.