Ni kriv ni dužan, a nepoželjan u cijeloj Europi

Ivica Gržinić iz Pazina nije ni kriv ni dužan, a nepoželjan je u cijeloj Europi. Prije 30 godina netko mu je ukrao identitet pa ga policija i dalje progoni diljem Staroga kontinenta. No on voli i mora putovati.

Taj poznati sportaš, biciklistički selektor, član Hrvatskog olimpijskog odbora, nije ni slutio koliko će ga stajati ukradena putovnica. Ukradena mu je u Rijeci, davne 1977. Nakon prijave krađe Gržinić je dobio novu putovnicu. I sve je bilo u redu nekoliko godina. Prvi problem dogodio se u Njemačkoj 1983. na putovanju s juniorskom biciklističkom ekipom. Na granici ga je dočekala njemačka policija s Interpolovom knjigom.

Nakon višesatnog ispitivanja, ustanovivši da je riječ o krađi identiteta, puštaju ga. Dobio je papirić s telefonskim brojem u slučaju novih uhićenja. A bilo ih je. U svim zemljama Shenghena. Nakon nazivanja broja uvijek bi bio pušten. No, broj vrijedi samo za Njemačku. Doznaje da je nalog o protjerivanju izdala Francuska. U kojoj nikada nije ni bio. Traži pomoć od hrvatskog MUP-a. Pisao je i više puta francuskom ministarstvu. Dobivao je odgovore kao u Kafkinome "Procesu".

Nevoljko priznaje da je svjesno kršio zakon kako bi mogao na europska natjecanja s biciklistima, skrivao se u kombijima timova pri prelasku granica. U doba moderne tehnologije čudi ga što se njegov problem ne može ili ne želi riješiti.