Novi stanari zagrebačkog Zoološkog vrta

Zoološki vrt grada Zagreba vrvi novim stanovnicima. U protekla je dva mjeseca na svijet došlo 17 životinja. Među njima posebno su neodoljive male kapibare i četinasti ježevi. Istodobno je u Vrt doselilo 35 životinja među kojima su dvije zebre i šest pećinara.

U Vrtu su se prvi put  rodile kapibare. Dva neodoljiva mališana najvećih glodavaca na svijetu plod su velike romanse mužjaka Dirka i njegove družice Martine. Dva mladunca mogu se vidjeti i u nastambi četinastih ježeva, a po jednog novog člana obitelji broje antilope sitatunge, patuljaste koze i poskoci.

Najbrojniji je pomladak južnoameričkog vodenog beznošca. U terariju tog egzotičnog vodozemca sada se može vidjeti čak 10 mladih jedinki. Uspješno razmnožavanje životinja dokaz je da stručnjaci Zoološkog vrta među kojima su veterinari, zoolozi i timaritelji, dobro rade svoj posao. Naime, uzgoj ugroženih vrsta životinja i praćenje njihova genetskog materijala dio su zadaće suvremenih zooloških vrtova.

U suradnji s drugim europskim zoološkim vrtovima u zagrebački je stiglo tridesetak novih životinja.

Iz Arnhema su doputovale dvije zebre, orao bjelorepi štekavac i čaplja sunčanica. Iz Rotterdama su stigle tri kineske tropruge kornjače i šest pećinara. Riječ je o malenim sisavcima prepoznatljivima po velikim sjekutićima i kratkim ušima koji sliče glodavcima, no spadaju u posebnu porodicu životinja. Analiza njihovih gena donijela je nevjerojatno otkriće - da su daleki srodnici slonova.

Nizozemske rodovnike imaju još i veliki madagaskarski danji macaklin i mangrova zmija. Ti će se gmazovi, izlegli u Amsterdamu, sada moći vidjeti u Tropskoj kući. Nedaleko od njih smještene su bikovska zmija i gabonska ljutica za čiji su uzgoj i dolazak u Vrt zaslužni hrvatski stručnjaci.

Ljubitelje gmazova oduševit će par papuanskih varana pristigao iz Münchena, a obožavatelje malih majmuna carski tamarin rođen u Poljskoj. I zaljubljenici u ptice imaju niz razloga za što skoriji posjet Maksimiru. Među novim su stanovnicima Vrta krunasti golub, tri noja, pet blistavih ibisa i dva pauna.

U Vrt se ukupno doselilo 35 životinja. Riječ je o petnaest vrsta od kojih se čak osam vrsta u Zoološkom vrtu grada Zagreba nije moglo vidjeti godinama ili čak nikad.