BiH sedma na svijetu po izdvajanju na alkoholna pića

Građani Bosne i Hercegovine na visokom su sedmom mjestu u svijetu po tome koliko novca iz kućnog proračuna godišnje troše na alkohol.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u prosjeku jedna odrasla osoba iz BiH popije 9,6 litra alkoholnih pića i po tome kriteriju je ova zemlja razmjerno nisko na svjetskoj ljestvici. Međutim, ako se uzme u obzir bruto domaći proizvod i visina plaća, onda se BiH svrstava na sedmo mjesto po izdvajanju na alkoholna pića. 

Najviše se konzumiraju destilirana alkoholna pića na koja otpada oko 73 posto ukupne potrošnje. Pivo je na drugome mjestu, a pije ga 23 posto građana BiH, dok se vino najmanje konzumira, voli ga tek oko 4 posto građana, govore podaci WHO-a.

Mediji u BiH izvješćuju da su prema podacima WHO-a najrastrošniji Česi, kod kojih se izdvajanje novca za alkohol svake godine povećava, a slijede ih Slovenci. Razlog za nagli skok konzumacije alkohola u Sloveniji, smatraju u WHO-u je to što se ova zemlja našla u dubokoj recesiji, što je izazvalo lančanu reakciju kod građana.