"Kauboji" započeli novu digitalnu eru u hrvatskim nezavisnim kinima

Projekcijom komedije "Kauboji" Tomislava Mršića večeras je u Kutini simbolički označen kraj projekta Digitalizacije nezavisnih kina Ministarstva kulture i Hrvatskog audio-vizualnog centra te obilježen početak formiranja mreže nezavisnih kina u sklopu toga projekta. 

U prvom dijelu projekta najsuvremenijom digitalnom tehnologijom opremljeno je 28 kina i šest filmskih festivala u 27 gradova. Distribucija "Kauboja" simbolički je označila prelazak projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača u fazu rada na razvoju kinoprikazivačke djelatnosti, odnosno postavljanje temelja za funkcionalnu mrežu nezavisnih kina u Hrvatskoj. 

Mreža će omogućiti veću dostupnost filmskih naslova i pomoći u kreiranju repertoara koji će gledateljima u malim sredinama, uz najnovije filmske hitove, nuditi i veći izbor europskog, nezavisnog, dječjeg, baštinskog i hrvatskog filma. 

Na svečanosti u kutinskom Pučkom otvorenom učilištu nazočila je ministrica kulture Andreja Zlatar Violić te gradonačelnik Kutine Andrija Rudić, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, voditeljica projekta Digitalizacije nezavisnih kina Tina Hajon, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Ljerka Čorak, a sudjelovali su i članovi filmske ekipe "Kauboja" - redatelj Tomislav Mršić, producentica Suzana Pandek iz produkcijske kuće Kabinet, glazbenik Damir Martinović Mrle te glumci Kruno Klobučar, Hrvoje Barišić i Živko Anočić.

Film se večeras paralelno počeo prikazivati u osuvremenjenim kinima u dvadesetak hrvatskih gradova, a zahvaljujući projektu Digitalizacije, istovremenim kretanjem u distribuciju na 42 ekrana i 36 lokacija ostvarit će dosad najveće otvaranje hrvatskog filma u domaćim kinima.