Predstavljen dokumentarno-igrani serijal 'Tijardović'

Dokumentarno-igrani serijal 'Tijardović', u produkciji HRT-a, premijerno je sinoć prikazan u splitskom HNK-u u sklopu 'Dana Ive Tijardovića'. Publika je film nagradila pljeskom, kao i prijedlog da splitsko kazalište nosi ime maestra Ive Tijardovića. Autor serijala od četiri epizode, koje će HRT početi emitirati 6. studenog, je Željko Rogošić, koji je i scenarist zajedno s Marinom Kuzmićem.

Na promotivnom predstavljanju, kojemu je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović, prikazan je 80-minutni izbor iz prve dvije epizode: 'O Floramye' i 'Raspjevani grad'. Rogošić je istaknuo kako je za predstavljanje serije namjerno odabran splitski HNK, jer je to bio Tijardovićev dom i kuća. Rogošić je predložio da splitski HNK ubuduće nosi ime po Ivi Tijardoviću. Rogošić je također pozvao splitsku, zagrebačku i riječku Operu da zajedno na splitskom Peristilu izvedu nikad izvedenu Tijardovićevu operu 'Dioklecijan', rekavši kako je to bila velika neispunjena Tijardovićeva želja.

Promotor serijala Slobodan Prosperov Novak rekao je kako je Tijadrović bio jedan od najvećih Dalmatinaca 20. stoljeća. Tijardović je poznat uglavnom po dvama operama - 'Spli'ski akvarel' i 'Mala Floramye', ali to je tek dio njegova angažmana, jer je bio svestran pa tek treba istražiti njegov spisateljski opus. Posebice je važan Tijardovićev angažman kao intendanta zagrebačkog HNK kamo je otišao 1945., nakon rata, da stvori mir i uspio je u tome, rekao je Prosperov Novak. Malo je poznato, rekao je, da je Tijardović 1950. godine dobio poziv iz Hollywooda da ondje sklada filmsku glazbu.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je Tijardović bio veliki skladatelj i višestruki umjetnik. 'Bio je erudit, veliki organizator glazbenog i kulturnog života. Jednom riječju - bio je velika figura glazbenog života', istaknuo je Josipović. U Tijardovićoj ulozi u serijalu nastupa splitski kazališni glumac Belmondo Miliša, te više od 380 sudionika, glumaca, pjevača, plesača, stručnjaka i znanstvenika, članova orkestara, zborova, klapa iz Splita i Zagreba.