Hrabri radnici

Prošle su tri godine od kada je nekoć dobrostojeća tekstilna tvornica Kamensko, koja je u boljim vremenima hranila dvije i pol tisuće radnica i radnika, proglasila stečaj. Tada je 450 radnika, većinom žena, ostalo bez posla, bez osam neisplaćenih plaća. Oni su se borili svim snagama da ostvare svoja prava. Ali onda, kad im je bilo najteže, grupa žena je s velikim entuzijazmom promjenila sebe pa tako i svoj svijet - kao što same kažu.

Bile su hrabre, uporne i zadržale su pozitivan stav i uspjele preživjeti. Osnovale su Udrugu Kamensko kako bi mogle zajedno djelovati i biti međusobna potpora u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi koju su proživljavale. Zahvaljujući medijskoj popraćenosti događaja, mnogi ljudi dobroga srca čuli su za njihovu borbu i poslali im donacije, od stare odjeće do tkanina, a dobile su i strojeve koji su im potrebni za rad. Grad Zagreb im je na Knežiji, na adresi Rudolfa Bićanića 4, ustupio prostor gdje, osim usluga šivanja i popravka odjeće, nude i edukaciju i kreativne radionice. Postale su primjer hrabrosti i ustrajnosti - one su nam dokaz da je sve u stavu. Izborile su se za sebe, izazvale vlastitu sudbinu i izašle kao pobjednice.

Njihovu sudbinu dijele tisuće i tisuće radnika u mojoj rodnoj Argentini. Teško gospodarsko stanje koje je uslijedilo s gospodarskim slomom zemlje 2001. godine brutalno je povećalo nezaposlenost. Tada su u mnogim tvrtkama radnici na silu okupirali tvornice i preuzeli upravljanje. Iako su mnoge tvrtke propale pod radničkim upravljanjem, tristotinjak s oko 12 tisuća radnika još uvijek posluje, a neke su čak vrlo uspješne. Uglavnom su to mala i srednja poduzeća, ali ima i velikih konzorcija kao što je Zanon u provinciji Neuquen. Tu čak 3000 radnika, pod radničkom upravom, proizvodi keramiku za pod.

Hotel Bauen, smješten u samome centru Ciudad Autónoma de Buenos Aires u Callao 360, je simbol pokreta radničkih kooperativa. Prije deset godina 28 radnika tog hotela - s 224 sobe, restoranima, sedam sala i sa solarijem – usprotivili su se zatvaranju, okupirali su ga i preuzeli upravljane. Na početku su se izborili za zakonsko pravo korištenja prva tri kata zgrade. Ali i dan danas, bez obzira na dobro poslovanje, još uvijek strahuju od deložacije. Naime, nakon toliko godina i dalje čekaju rješenje o izvlaštenju hotela, što bi u konačnici dalo mira sadašnjoj skupini od 150 zaposlenih.

Ruarte, gastronomski radnik koji već 32 godine radi u Hotelu Bauen rekao je za Argentinsku novinsku agenciju Télam: Naš jedini kapital je rad, jer nismo imali proračuna, sve što smo imali bili su kolege i kolegice gladni hrane i gladni prilika za našu djecu, bili smo gladni zdravlja, ali i poštovanja.

Moje dvije domovine su 15 tisuća kilometra udaljene, ali nažalost dijele vrlo slične sudbine. Mnoge se tvrtke zatvaraju, ali primjer hrabrih žena iz Tvornice Kamensko i upornih radnika Hotela Bauena dokaz su da se uvijek može pronaći neki izlaz, koliko god bila teška situacija.

      *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.