Englezi počeli s prodajom krumpir-rajčice

Biljka koja rađa rajčicom, a gomolj joj je krumpir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji, objavio je Guardian.

Nazvana je TomTato (RajPir) i daje više od 500 slatkih cherry rajčica, a gomolj joj je bijeli krumpir, piše britanski list. Kompanija Thompson & Morgan prodaje je za 14,99 funta, što je oko 135 kuna, a predstavnici kompanije kažu kako je svaka biljka pojedinačno kalemljena i nije proizvod genetskog inženjeringa.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti rajčicu na krumpir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba. U tvrtki kažu kako su rajčice znatno slađe od onih u supermarketima.

Hortikulturni direktor tvrtke Paul Hansord kaže da mu je takva biljka pala na pamet prije 15 godina kad je u Sjedinjenim Državama posjetio vrt u kojem se netko našalio i pod rajčicu zasadio krumpir. Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus rajčicu kupljenu u trgovini čini nejestivom, a uz to dobijete i dobar krumpir za poslije u sezoni, rekao je.

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći. Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, (Krujčica), ovaj je tjedan pušten u prodaju u vrtnim centrima Novoga Zelanda.