Muzej ulične umjetnosti


Svatko tko je posjetio Berlin zna da je jedna od karakteristika jedinstvenog identiteta tog grada i street art, odnosno ulična umjetnost. Upravo je i meni Berlin prije nekoliko godina zaista otvorio oči toj vrsti umjetnosti.

Fascinirali su me grafiti na zidovima i fasadama zgrada te čuvena East Side Gallery, prepoznatljivi simboli grada. I to nisu postali samo zbog svoje ljepote već prvenstveno zbog značajnih poruka i komentara o društvu, kulturi, povijesti – zbog dovođenja umjetnosti u one dijelove grada kojima je to bilo potrebno. Upravo tu vrijednost i značenje street arta četvrtu godinu zaredom Zagrebu približava Muzej ulične umjetnosti MUU.

Nakon Branimirove ulice, Sigeta i Dugava, MUU se ove godine opet vraća u centar Zagreba i to na jedinstvenu lokaciju: u unutrašnjost stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici. Prvi put je tema tako revitalizacija napuštenog gradskog prostora, a četrdesetak umjetnika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije te Bosne i Hercegovine zaboravljenu zgradu od početka rujna pretvara, barem privremeno,  u kulturno žarište.

Grad je Muzeju ustupio prostor na najmanje dvije godine čime se, uz nužna sponzorstva, stvaraju sve bolji uvjeti za razvoj i održavanje ovog projekta. Budući da je ulična umjetnost dinamične i promjenjive prirode – gdje je jedan dan bio jedan rad, sljedeći već može niknuti novi – sviđa mi se činjenica da se on dovodi u zatvoreni prostor. Stvara se bolja mogućnost prezervacije radova, ali prezervacije jednog trenutka naše zbilje iz perspektive umjetnika. Zamišljam da bi se taj prostor mogao pretvoriti u svojevrsnu galeriju koja bi nam istovremeno omogućila uvid u aktualno stvaralaštvo umjetnika i trendove u ulične umjetnosti, ali i pružila način da pratimo njihov razvoj.

Prigodno, ove godine glavni grad Hrvatske prvi put surađuje i s gradovima iz Europske unije: u sklopu projekta "Recover the Streets“ Köln, Zaragoza, Toulouse, Besançon i Zagreb stvorili su malu mrežu festivala unutar koje razmjenjuju iskustva i lokalne umjetnike. Odlična prilika za stvaranje dijaloga i očvršćivanje veza između različitih kultura, ali i promociju Hrvatske, Zagreba i hrvatskih umjetnika na europskoj sceni.

Ako želite vidjeti umjetnike na djelu, imate priliku za to još do kraja tjedna. U nedjelju onda slijedi svečano otvaranje Muzeja ulične umjetnosti, a samo taj dan organizirana su stručna vodstva za posjetitelje na kojima će se predstavit završeni radovi. A kad ste već u blizini, usput svratite do Petrinjske 40 i bacite pogled na impresivan mural akademskog slikara i uličnog umjetnika Mirona Milića na fasadi tamošnje zgrade. Uživajte u tim zanimljivim radovima, a možda se i neki riješe svojih predrasuda – street art nisu škrabotine i vandalizam već je to umjetnost sa snažnom porukom koja vam je doslovce dostupna na ulici, besplatno.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.