'Halimin put' u utrci za Oscara


Komisija Hrvatskog društva filmskih umjetnika tajnim je glasovanjem, natpolovičnom većinom (9 glasova) odlučilo da će film "Halimin put" Arsena Antona Ostojića biti predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji naboljeg stranog filma.

U konkurenciji su bili i Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Sonja i bik Vlatke Vorkapić, Svećenikova djeca Vinka Brešana i Zagonetni dječak Dražena Žarkovića.

Film Halimin put dirljiva je poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo, koji je publika ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli proglasila najboljim filmom.

Radnja prati Muslimanku Halimu koja traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć DNK analize identificirani su ostaci supruga, a da bi pronašla i sina mora otkriti kako ga je u tajnosti posvojila. Zato i kreće u potragu za njegovom biološkom majkom, svojom davno odbjeglom nećakinjom koju nitko nije vidio više od dvadeset godina, nakon što je imala vezu s mladićem druge vjere.

Početkom rujna film je već prikazan u Orašju na Danima hrvatskog filma, prošlog tjedna imao je premijeru u Sarajevu i sada je u redovitoj kino distribuciji po BiH, gdje će se, najavio je Ostojić, prikazivati i u manjim mjestima koja nemaju kino dvorane.

U filmu glume Alma Prica, Mijo Jurišić, Olga Pakalović (koja je u Puli osvojila Zlatnu Arenu za najbolju sporednu žensku ulogu), Daria Lorenci, Izudin Bajrović, Miraj Grbić, Mustafa Nadarević, Emina Muftić, Aldin Tucić, Miodrag Krivokapić, Gordana Gadžić, Dejan Aćimović.

Od 25. listopada film kreće u redovitu distribuciju po hrvatskim kinima, a u idućih mjesec dana sudjelovat će na filmskim festivalima u Kairu, Cottbusu i Talinu.

Halimin put nastao je u koprodukciji Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Scenarist je Feđa Isović, direktor fotografije Slobodan Trninić, montažer Dubravko Slunjski, scenograf Ivo Hušnjak, a autor glazbe Mate Matišić.