Nogomet – više od igre

Sport koji nosi titulu najvažnije sporedne stvari na svijetu - nogomet ide ruku pod ruku s rivalstvom svake vrste. Bilo da se radi o seoskim, gradskim ili međunarodnim utakmicama, zbog različitih političkih, povijesnih i kulturnih razloga nogomet često prestaje biti samo sportom. Pretvara se u sredstvo za poravnanje računa, ponekad čak i osvetu. Pobjede donose nacionalnu slavu, a porazi razočaranje i tugu.

Nekoliko desetljeća trajalo je između Njemačke i Nizozemske nogometno rivalstvo koje je bilo mnogo više od sporta. Sve je počelo 1974. kada je Nizozemska, kao veliki favorit, u finalu Svjetskog prvenstva u Münchenu izgubila 2:1 od na papiru slabije Njemačke. Bio je to težak udarac za Oranje i njihove navijače. I to ne samo zbog činjenice da je u prvom finalu nakon gotovo 40 godina poražena zlatna generacija nogometaša oko Johana Cruyffa. Još više je boljelo što je pobjedu i naslov odnio ozloglašeni i omraženi okupator iz Drugog svjetskog rata – jer to je njemačka reprezentacija predstavljala nizozemskim igračima, medijim i navijačima. Desetljećima se nastavilo to rivalstvo. Bilo je ratnih metafora u nizozemskim medijima, njemačke arogancije i puno nesportskih poteza – od pljuvanja jednog igrača na drugog preko simboličnog brisanja zadnjice protivničkim dresom do grube igre na rubu tuče.

Ironično je da je upravo nogomet opet približio Nijemce i Nizozemce. Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj promijenio je imidž Nijemaca kako u svijetu tako i kod nizozemskih navijača – upoznali su otvorenost, gostoljubivost i opuštenost Nijemaca. Također, zadnjih nekoliko godina nizozemski nogomet puno je dao Bundesligi. Arjen Robben, Ruud van Nistelroy, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, a tu je i trener Louis van Gaal, samo da nabrojim nekoliko imena. Nizozemci su počeli navijati za, ili barem simpatizirati, njemačke klubove u kojima igraju njihovi nogometaši. Članci u njemačkim i nizozemskim medijima napisani su s istim zaključkom: Opet smo si dragi.

Odnosi između Hrvatske i Srbije svakako su, iz svima poznatih razloga, kompliciraniji od nizozemsko-njemačkih. I naravno, to se odražava na sport. Mnogi neodigranu utakmicu između Dinama i Crvene Zvezde u svibnju 1990.  doživljavaju kao početak rata. Vrhunac naboja u nogometnom rivalstvu, barem iz moje perspektive, bila je kvalifikacijska utakmica za EP u Zagrebu 1999.  Hrvatska protiv Srbije, tada još pod imenom Jugoslavija, odigrala je 2:2 i propustila osigurati plasman na natjecanje. Preživjeli smo... i onda dugo nije bilo ničega.

Fifine kuglice odlučile su suprotstaviti ove dvije reprezentacije opet u kvalifikacijama, ovaj put za SP u Brazilu sljedeće godine. Oba susreta odigravaju se bez gostujućih navijača. Igrači i izbornici uglavnom ne podižu tenzije i fokusiraju se isključivo na sportsku stranu. Ni mediji nisu toliko senzacionalistički nastrojeni kao što sam ja to očekivala. Igrom slučaja se ovaj tjedan nalazim u Beogradu i ne primjećujem neku posebnu atmosferu. Doduše, ne znam kako će se odvijati stvari u petak i na samoj utakmici. U Zagrebu je bilo nekih manje svijetlih navijačkih trenutaka, i na stadionu i na ulicama, no ništa ekstremno.

Možda smo napokon shvatili da su te utakmice ono što jesu – utakmice, a ne bitke. Olakotna okolnost je što nema gostujućih navijača, no kako postići da rivalstvo ostane samo sportsko nadmetanje na terenu bez popratnih izgreda i kad su prisutne obje skupine navijača? Moraju se početi primjenjivati zakoni, ali što je još važnije, ljude se mora educirati. A i jednostavno mora proći još vremena. Kad je i tom Zapadu trebalo preko 60 godina, trebat će i nama.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.