Veganski ručak s predsjednikom

Udruga Prijatelji životinja u Uredu predsjednika RH organizirala je veganski ručak za predsjednika Ivu Jospovića, predstavnike medija i građane nakon uobičajene prijepodnevne subotnje "kave s predsjednikom".

Udruga je objedom od namirnica isključivo biljnog podrijetla željela dati poticaj kampanji Zeleni ponedjeljak, to jest da se bar jedan dan u tjednu ne jedu namirnice životinjskog podrijetla, te, kako ističu u priopćenju, zajedno s predsjednikom Jospiovićem pozvati građane da posjete ZeGeVege festival 6. i 7. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Osim etičkog postupanja prema životinjama i smanjenja troškova zdravstva, odabir prehrane koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla znatno utječe na smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, na smanjenje gladi u svijetu te očuvanje voda i prirodnih resursa, ističe udruga.

Stoga je ovaj ručak čin potpore predsjednika Josipovića naporima za što zdraviji, čistiji i suosjećajniji planet na kojem živimo, što pokazuje da je i Hrvatska na putu nužne ekološke osviještenosti, a time i sveopće održivosti, navodi se u priopćenju.

Na jelovniku su danas bili biljni odresci i ražnjići, jela od tofua, seitana, raznoga povrća, bilo je paštete, umaka, kanapea, tri vrste deserta od voća, orašida, kakaa, kokosa i dr.