Španjolski turisti u Zagrebu

Svjetski mediji i turistički portali često preporučuju Hrvatsku kao idealnu destinaciju za godišnji odmor. Kao najvažniji adut Hrvatske spominje se bogata kulturna baština i čisto Jadransko more. U turističkom smislu grad Zagreb oduvijek je bio nekako zapostavljen i više je služio kao tranzitna zona za strane turiste koje posjećuju Hrvatsku. Ovaj se trend postupno mijenja i u Zagrebu se zadržavaju dulje od jednoga dana. I to s razlogom - grad preko ljeta vrvi životom.

Nakon što je Hrvatska prošle godine oborila sve turističke rekorde po broju dolazaka i noćenja, i ove se godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva turizma, unatoč krizi bilježi porast. Prema kumulativnim podacima u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je porast od 3 % u dolascima i 2,6 % u noćenjima turista na Jadranu i u gradu Zagrebu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U sedmom mjesecu ove godine u gradu Zagrebu je ostvareno je 90.771 dolazaka, što je 14,6% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Također je ostvareno 152.722 noćenja, što je 18,5% više nego prošle godine.

U srpnju je zagrebačkim ulicama procirkulirala 81 tisuća stranih gostiju, a najviše njih, 5700, došlo je iz Španjolske. Kada putuju, oni se uglavnom odluče na cjelokupan turistički aranžman koji uključuje smještaj, obrok, izlete i razgled gradova.

Prije nekoliko godina u Boliviji sam upoznala španjolskog turista koji mi je rekao kako su njegovi sunarodnjaci antitalenti za strane jezike, pa zato uglavnom putuju grupno, kako se ne bi morali mučiti u komunikaciji. Ali i ovaj trend se mijenja. Mladi Španjolci progovorili su engleski i krenuli istraživati svijet (uključujući i grad Zagreb), zainteresirani su za kulturnu baštinu gradova i otkrivanje turističkih atrakcija.

Krenula sam u potragu za Španjolcima kako bih saznala zašto su došli u Zagreb. Uglavnom se odgovor ponavlja: znatiželja prema novoj članici Europske Unije. Većina njih mi je rekla da nisu imali neka očekivanja glede Zagreba, da im je trebao biti samo usputna točka na putu prema Jadranu - jer oni u Hrvatskoj traže duh Mediterana koji su u vlastitoj zemlji velikim dijelom izgubili zbog betonizacije obale. Ali tvrde da su se lijepo iznenadili i da bi rado produžili boravak kako bi bolje upoznali grad. Budući da su na turi od osam dana, oni uglavnom projure kroz hrvatske gradove i zato većinom ovisi o njihovim turističkim pratiteljima kakav će dojam o Hrvatskoj ponijeti sa sobom.

Posebno im se sviđa Gornji grad i njegova povijest. Obilaze Trg Sv. Marka i kulu Lotrščak te uživaju u panoramskom pogledu podno kule, rekla mi je gospođa Suzana Milun, turistička pratiteljica i vodič specijalizirana za Dalmaciju, koja godinama radi sa Španjolskim turistima. Više o tome u videu.

  *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-


Drukčiji pogled na svakodnevne događaje. Dvije trećine života provela sam u Buenos Airesu, a kako je dio argentinskoga mentaliteta pozitivan odnos prema životu, tako i ja na događaje u Hrvatskoj pokušavam gledati sa svjetlije strane i povlačiti paralele sa situacijom u Argentini. Budući da radim u španjolskoj redakciji Međunarodnog programa Hrvatskoga Radija – na Glasu Hrvatske, imam priliku upoznati španjolsko govorno područje sa događajima u Hrvatskoj preko španjolske verzije ovoga bloga.