Bespilotne letjelice pomažu arheolozima

U Peruu, domu spektakularnog grada Inka Machu Picchua i tisuća drevnih ruševina, arheolozi počinju koristiti bespilotne letjelice kako bi ubrzali istraživanja i zaštitili vrijedne lokacije od skvotera, građevinskih i rudarskih tvrtki.

Bespilotne letjelice su razvijene u vojne svrhe i one su kontroverzno sredstvo u američkoj kampanji protiv terorizma, ali pad cijene te tehnologije znači da će se ona sve više koristiti za civilne i komercijalne projekte diljem svijeta.

Male bespilotne letjelice pomažu rastućem broju istraživača da proizvedu trodimenzionalne modele peruanskih arheoloških lokacija umjesto dosadašnjih nacrta i to za nekoliko dana ili tjedana, a ne mjeseca ili godina.

Istraživači još uvijek skupljaju ostatke nakon što su građevinske tvrtke u srpnju uništile piramidu u blizini Lime, za koju se vjeruje da je izgrađena prije pet tisuća godina. Istog su mjeseca stanovnici grada nedaleko ruševina Yanamarca, još od prije Inka, javili da samozvani rudari uništavaju tu lokaciju u potrazi za kvarcom.

Arheolozi izjavljuju da bespilotne letjelice mogu pomoći u boljoj zaštiti tih lokacija, njihovom nadgledanju i praćenju mogućih prijetnji te stvaranju digitalne baze podataka o ruševinama.