Tisuće ljudi na pogrebu romskog kralja

Tisuće ljude su se petak u rumunjskom gradu Sibiuu okupile na pogrebu samoproglašenog romskog kralja Florina Cioabe koji je umro prošle nedjelje.

Romi su u tišini u redovima duž ceste ispratili Cioabin lijes na sedam kilometara dugom putu od njegova doma do groblja, a pogreb su osiguravali policija i zaštitari.

Prije pogreba predstavnici Međunarodne unije Roma okrunili su krunama od zlatnih novčića njegova dva sina, Dorina i Daniela, za međunarodnog kralja Roma odnosno kralja Roma u Rumunjskoj.

Kralj je mrtav, neka dugo žive kraljevi, uzvikivali su Cioabini rođaci pored lijesa dok su njegova dva sina proglašavana novim monarsima.

Cioaba je umro od srčanog udara u turskoj bolnici prošle nedjelje u 59. godini života. On se 1997. godine proglasio kraljem preuzevši tu ceremonijalnu ulogu do svog oca. Cioaba je bio popularan čelnik u romskoj zajednici a zalagao se za modernizaciju i obrazovanje.
Procjenjuje se da u Europi živi oko deset milijuna Roma a oni su i jedna od najstarijih europskih manjina. Većina europskih Rima živi na Balkanu od čega u Rumunjskoj oko dva milijuna.