Umrla osnivačica Zare i najbogatija Španjolka

Rosalia Mera, španjolska multimilijarderka koja je zajedno s tadašnjim suprugom osnovala modnu kuću Zaru i pomogla je pretvoriti u jednu od najvećih na svijetu, umrla je od posljedica moždanog krvarenja u 70. godini, javljaju španjolski mediji.

Mera je pretrpjela moždani udar 14. kolovoza za vrijeme odmora s kćeri Sandrom na otoku Menorci, objavio je list El Pais.

Mera je osnovala Zaru zajedno s tadašnjim suprugom Amanciom Ortegom 1975. godine. Isprva proizvodeći ženske kućne ogrtače, kompanije se razvila do modne kuće sa 6000 prodavaonica u 86 zemalja svijeta. Prodaja je prošle godine dosegla 15,9 milijarda eura, piše Bloomberg.

Njezino se bogatstvo procjenjuje na 5,5 milijardi dolara, što ju je činilo najbogatijom Španjolskom, a po Forbesu i najbogatijom ženom na svijetu koja je do bogatstva došla svojim rukama.

Od supruga se razvela 1986. godine, a u upravom odboru Inditexa, krovne modne kompanije koja osim Zare obuhvaća još nekoliko poznatih brendova, zadržala se do 2004. godine. I po napuštanju kompanije zadržala je sedam posto vlasničkog udjela u njoj. Većinski vlasnik je i dalje njezin bivši suprug Amancio Ortega, koji je s 55 milijardi dolara imovine četvrti najbogatiji čovjek svijeta.