Sjeverna Koreja predstavila prvi domaći smartphone

Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja u svijetu, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje, prenosi KCNA, službena novinska agencija te komunističke zemlje.

Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, doznalo se u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una tvornici proteklog vikenda. KCNA dodaje da je vođa tijekom posjeta informiran o "karakteristikama, kvaliteti i pakovanju mobilnog telefona Arirang".

Analitičari pak misle da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sustavom Android, najvjerojatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje.

Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledavaju i pakiraju telefone, ali se ne vide proizvodne trake. Neki analitičari ističu da će vlasti ovim telefonom moći bolje pratiti razgovore građana.

Premda Sjevernokorejci žive u najzatvorenijoj zemlji u svijetu, informacijske tehnologije nisu im potpuna nepoznanica. Intranet, dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast. Pravi internet je namijenjen samo eliti od najviše tisuću ljudi. No 95 posto stanovništva nema mobitela niti intraneta.