Video projekcija uživo s groba Andyja Warhola

Muzej posvećen američkom slikaru, dizajneru i filmašu Andyju Warholu postavio je web kameru na umjetnikov grob u američkom gradu Pittsburghu u povodu obilježavanja 85. godišnjice rođenja velikog umjetnika i vodeće ličnosti pop arta.

Projekt je nazvan "Figment" (Izmišljotina) jer je to riječ koju je umjetnik želio imati ugraviranu u svoj nadgrobni spomenik, a krenuo je uživo u ponoć u ponedjeljak 5. kolovoza.

Direktor muzeja Eric Shiner smatra da je ideja o video projekciji web kamerom uživo s umjetnikova groba "doista fantastičan način da se Andyja učini dostupnim globalnoj publici 24 sata dnevno sedam dana u tjednu". "Uvjereni smo da je Andy iznimno zadovoljan činjenicom da je još uvijek 'uključen', i to 25 godina nakon smrti", kazao je Shiner, prenosi Hina.

Warhol je u prvoj polovici 60-ih godina postao vodeća ličnost pop arta svojim prikazima predmeta masovne potrošnje koje umnaža i izvodi u sitotisku, u kojima istražuje odnose između umjetničkog izričaja, tzv. celebrity kulture i oglašivačke industrije. Njegov grob godišnje obiđu stotine ljudi, često ostavljajući predmete popularizirane u njegovim djelima - limenke Campbell juhe i bočice Coca-Cole.