Kožicom rajčice uskoro će se oblagati konzerve

Budući da je rasprostranjena, a i konzumira se cijele godine, rajčicu se lako može konzervirati, no uskoro će se njome oblagati stijenke konzerva, umjesto lakovima i sintetskim smolama.

Istraživački projekt koji već dvije godine sufinancira Europska unija upravo se dovršava u talijanskom laboratoriju blizu Parme: izvlačenjem kutina, tvari slične vosku, iz kožice tog voća može se proizvesti biolak za oblaganje unutarnjih i vanjskih površina metalnih konzerva.

Postupak nije skup i zato neće utjecati na cijenu proizvoda, rekla je Angela Montanari, koordinatorica projekta Biocopaca u eksperimentalnom laboratoriju za industriju konzerviranja hrane (SSICA) u Parmi te dodala kako bi se konzerve trebale naći na tržištu za dvije godine.  

Svake sekunde na planetu se proizvede više od 4 tone rajčice ili više od 145 milijuna tona na godinu, prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljodjelstvo (FAO), koji obuhvaćaju samo rajčicu koja prolazi kroz trgovačku mrežu.

Iskorištavanjem kožice za oblaganje konzerva omogućilo bi se bolje iskorištavanje otpada, donijele uštede industriji i poštedio okoliš. A prije svega, biolak bi zamijenio polimere i smole tipa epoksi koji sadržavaju bisfenol A (BPA), zabranjen u mnogim zemljama.