Velika zlatna arena "Obrani i zaštiti" Bobe Jelčića

Pobjednik ovogodišnjeg 60. jubilarnog Festivala igranog filma u Puli i dobitnik Velike zlatne arene je film "Obrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića, objavljeno je na konferenciji za novinare u Festivalskom centru.

Nagrada publike - Zlatna vrata Pule dodijeljena je filmu "Kauboji" redatelja Tomislava Mršića s prosječnom ocjenom 4,79. Redatelj pobjedničkog filma "Obrana i zaštita" Bobo Jelčić osvojio je i Zlatne arene za scenarij i režiju. Zlatna arena za glavnu žensku ulogu pripala je Nadi Đurevskoj za ulogu Milene u filmu "Obrana i zaštita", a za glavnu mušku ulogu Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u tom filmu.

Za najbolju sporednu žensku ulogu Zlatnu arenu je osvojila Lana Barić za ulogu mame u filmu "Šuti" redatelja Lukasa Nole, a za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Nikša Butijer za ulogu Petra u filmu "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana.

Zlatnu arenu za kameru osvojio je Erol Zupčević za film "Obrana i zaštita", za montažu Slaven Zečević za film "Šuti", a za glazbu je pripala Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću za film "Šuti" Lukasa Nole. Zlatna arena za scenografiju pripala je Mariju Iveziću za film "Obrana i zaštita", a za kostimografiju Emini Kušan za film "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića.

Posebnu Zlatnu arenu za masku osvojila je Julijana Vušković za film "Šuti", za ton Dubravka Premar, također za film "Šuti", a nagrada "Breza" za najboljeg debitanta pripala je Tihani Lazović za ulogu Bebe u filmu "Šuti" redatelja Lukasa Nole.

U kategoriji sekcije manjinskih koprodukcija Nacionalnog programa Zlatna arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je producentici Jeleni Mitrović za film "Krugovi", čijem je redatelju Srđanu Goluboviću pripala Zlatna arena za režiju. Za ulogu Harisa u istom filmu Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu osvojio je Leon Lučev.

U međunarodnom programu Zlatna arena za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Jirini Bohdalovoj u filmu "Zlatne godine" redatelja Jirija Stracha, za najboljeg redatelja Bernardu Bertolucciju za režiju filma "Io e te", a Zlatnu arenu za najbolji film u međunarodnom programu dobio je film "Jackie" redateljice Antoinette Beumer.

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u kojem su bili scenarist i redatelj Petar Krelja, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić te redatelj i montažer Damir Čučić.

Nagrade - Zlatne Arene bit će laureatima uručene večeras u pulskoj Areni, čime će završiti ovogodišnji pulski filmski festival.