Delfini koriste unikatan zvuk za identifikaciju

Škotski znanstvenici sa Sveučilišta Andrews otkrili su da delfini koriste unikatan zvuk kako bi se međusobno identificirali. Utvrđeno je da ovi morski sisavci odgovaraju kada čuju svoj zvuk.

Delfini žive u trodimenzionalnom okruženju, na pučini i uvijek ostaju zajedno. U takvim uvjetima im je potreban veoma efikasan sistem kako bi ostali u kontaktu, rekao je dr. Vincent Janik iz Odjela za proučavanje morskih sisavaca.

I prije se smatralo da delfini koriste različite zvukove na način na koji ljudi koriste imena. Prijašnje istraživanje je pokazalo da se takva glasanja često koriste i da delfini iz iste grupe mogu naučiti i ponavljati neobične zvukove. 

No, ovo je prvi put da životinje odgovaraju kada čuju svoje "ime". Znanstvenici su zabilježili da delfini pamte zvuk druge životinje i nakon toga ga ponavljaju.

Pustili smo zvuk jedne grupe, ali i zvukove drugih grupa, no, delfini su odgovarali samo na zvuk svoje grupe, rekao je dr. Janik te dodao da im zvuk pomaže da ostanu zajedno.

Većina njih ne mogu vidjeti jedni druge, a pod vodom se ne mogu ni namirisati, što je veoma važan osjećaj za sisavce kada je riječ o prepoznavanju. Delfini ne borave na jednom mjestu. Zvuk im pomaže da ostanu zajedno, dodao je dr. Janik.