Šesnaestogodišnjakinja održala govor u Ujedinjenim narodima

Iznimno su rijetki tinejdžeri koji za 16. rođendan dobiju priliku govoriti u Ujedinjenim narodima. Pakistanka Malala Yousufzai tu je priliku zaslužila zauzimanjem za pravo obrazovanja djevojčica, što je u domovini umalo nije stajalo glave.

Talibani koji su zauzeli pokrajinu Swat, u kojoj je živjela Malala, zabranili su da djevojčice idu u školu. Malala je prosvjedovala na internetu, a u osvetničkom napadu talibana teško je ranjena u glavu i rame. Velika Britanija preuzela je brigu o njezinu liječenju, a ondje je i nastavila pohađati školu. Dotad anonimna pakistanska tinejdžerka postala je svjetski simbol borbe za ravnopravnost u obrazovanju.
Draga braćo i sestre. Upamtite da ovo nije Malalin dan. Nego dan svih žena, svih dječaka i djevojčica koji su digli glas tražeći svoja prava. Tisuće su ljudi teroristi ubili, milijune ozlijedili. Ja sam samo jedna od žrtava, rekla je Malala Yousufzai.

U nazočnosti glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, Malala je u Ujedinjenim narodima govorila pred djecom i omladinom iz osamdesetak zemalja. Predala je i peticiju s nekoliko stotina tisuća potpisa sa zahtjevom da se do prosinca 2015. svoj djeci na svijetu osigura pristup školskom obrazovanju.

Inače u njezinu rodnom Pakistanu obrazovanje žena i dalje je veliki problem. Prisilna udaja ondje je još svakodnevna pojava, a nepismenih je među ženama znatno više nego među muškarcima. Sklonjena u sigurnost Velike Britanije, Malala vjeruje da se to ipak može brzo promijeniti.