Zagađenje zbog grijanja skraćuje život u Kini

Zagađenje zraka skraćuje život ljudi u sjevernom dijelu Kine za oko 5,5 godina što je posljedica pogubne politike grijanja na ugljen u tom dijelu zemlje, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Problemi s okolišem sve su važniji uzrok nezadovoljstva u Kini i prošlog je mjeseca Peking obećao nove mjere kako bi se smanjilo zagađenje zraka dijelom i ubrzavanjem prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Izviješće koje su sastavili stručnjaci iz Kine, SAD-a i Izraela pokazuje da komunistička politika davanja besplatnog ugljena stanovnicima sjevernog dijela Kine između 1950. i 1980. godine znači više bolesti srca i pluća među 500 milijuna osoba koje žive u tom području.

Očekivano trajanje života je oko 5,5 godina kraće u sjeveru zbog višeg kardioresporatornog mortaliteta napisali su znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Proučavanjem zagađenja i smrtnosti u 90 kineskih gradova stručnjaci su utvrdili da se očekivana životna dob skratila u sjevernom dijelu zemlje gdje je zagađenje zraka od korištenja ugljena 55 posto veće nego na jugu.