Potraga za izvanzemaljskim signalima

Britanski znanstvenici iz 11 ustanova uspostavili su mrežu kako bi uskladili napore u potrazi za inteligentnim izvanzemaljskim životom, javio je BBC.

Engleski astronom Martin Rees bit će čelnik ove Potrage za izvanzemaljskom inteligencijom (Seti). Skupina traži samo oko 1,2 milijuna eura godišnje kako bi dobila mogućnost slušanja na radioteleskopima i analizu podataka. Trenutno najviše rada u oblasti Seti se obavi u SAD-u, a financira se uvelike privatnim donacijama.

Ne znam postoje li (izvanzemaljci), ali očajnički želim doznati. Moguće je da smo sami u svemiru. Pomislite na posljedice toga. Ako smo sami u svemiru onda je cijela svrha svemira u nama. Ako nismo sami onda je to zanimljivo na sasvim drugi način, rekao je Alan Penny, koordinator britanske mreže Seti.

Britanci su povremeno bili angažirani u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom. Tako su od 1998-2003 u Jodrell bank opservatoriju koristili 76-metarski radio teleskop Lovell u potrazi za signalima s oko 1000 okolnih zvijezda. Projekt Feniks na kraju nije otkrio ništa, javlja Hina.

Jodrell je otada moderniziran povezujući se optičkim vlaknima u 217 km dug antenski niz s još šest teleskopa u Engleskoj. Ovaj sustav poznat kao eMerlin bio bi daleko jače oruđe za pretraživanje neba u potrazi za izvanzemaljskim signalima.