Veliko otkriće dr. Igora Štagljara

Međunarodna skupina znanstvenika pod vodstvom hrvatskog molekularnog biologa Igora Štagljara postigla je golem uspjeh. Prvi su put odgonetnuli kako funkcioniraju važni proteini pod imenom ABC transporteri.

To veliko otkriće otvara put razvoju nove generacije lijekova koji bi mogli pomoći u liječenju genetskih i zloćudnih bolesti, a sutra će biti objavljeno u jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa Nature.

Pet godina trebalo je znanstvenom timu profesora Igora Štagljara za ovo senzacionalno otkriće. Inače, ABC transporteri proteini su tzv. stražari u našim stanicama. Oni odlučuju koje će tvari propustiti u stanicu, a koje će štetne izbaciti. Poznavanje njih važno je za liječenje mnogih bolesti.

Ovo revolucionarno otkriće pomoći će da brojni lijekovi koji su se dosad koristili u liječenju zloćudnih bolesti, a nisu imali djelovanje kod nekih pacijenata, sada budu djelotvorni.

U znanosti nema stajanja, pa tako internacionalni tim prof. Štaglja kroz par mjeseci će izaći sa rezultatima novog otkrića biomarkera za liječenje tumora pluća. Sve su to veliki pomaci u liječenju teških i smrtonosnih bolesti. Kao i velika nada oboljelima da će dobiti spasonosni lijek.