Odnos vlasnika i psa sličan odnosu roditelja i djeteta

Ako ste ikada u čudu gledali nekoga jer previše mazi svoga psa, znajte da novo istraživanje austrijskih znanstvenika pokazuje da tepanje pekinezeru i nije tako budalasto kako se čini. Znanstvenici su, naime, otkrili da je odnos vlasnika i psa vrlo sličan odnosu roditelja i malog djeteta.

U studiji objavljenoj u časopisu Plos znanstvenici pišu da psi, kao i bebe, dijele tzv. efekt sigurne baze, što znači da su privrženi svojim ljudskim roditeljima baš kao i djeca.

U pokusu u kojem su promatrali ponašanje pasa u prostoriji u kojoj je bio i vlasnik, pa zatim samo neka nepoznata osoba ili kad su u njoj bili sami, znanstvenici s bečkog veterinarskog fakulteta zaključili su da je sama nazočnost vlasnika, iako im nije davao nikakve upute, psima davala više samopouzdanja.

Ovo je prvi put da se takva povezanost proučavala u odnosu čovjeka i psa, koji su za taj eksperiment izabrani kao vrsta društveno najbliža čovjeku.

Pripitomljeni psi povezani su s ljudima već 15.000 godina i u najvećem broju slučajeva njihovi vlasnici preuzimaju ulogu glavnog psećeg društvenog partnera.

Jedinstvena veza odraslih pasa i njihovih ljudskih vlasnika ima veliku sličnost s vezom dojenčadi i roditelja. Psi su ovisni o brizi svog vlasnika i takvo im je i ponašanje, napisala je voditeljica istraživanja Lisa Horn.