Koje promjene očekuju hrvatske kućne ljubimce u EU-u?

I hrvatski kućni ljubimci ulaze u Europsku uniju. Mnoge vlasnike zanima, kakve im promjene donosi 1. srpnja, i to najviše prilikom putovanja. 

Kućni ljubimci će kao i dosada moći putovati u zemlje Europske unije samo ako su uredno cijepljeni protiv bjesnoće i mikročipirani. No, od prvog srpnja dobit će i putovnicu. I to kod svojeg veterinara kod kojeg se ljubimac inače cijepi protiv bjesnoće.

Veterinar Srećko Krešić smatra da se cijene neće izjednačiti sa onima u EU. Mislim da ćemo i dalje biti jeftiniji, živimo u Hrvatskoj, situacija je ovakva kakva je, dodaje Krešić.

A zbog takve situacije postajemo sve zanimljiviji i inozemnim vlasnicima kućnih ljubimaca, koji istu veterinarsku uslugu u svojim zemljama plaćaju mnogo više.
Bilo je slučajeva da su zbog cijena dolazili, kao kod zubara, vidjeti ćemo, mi smo stručni, tu ne bi trebalo biti problema, zaključuje Krešić.

Međutim, nekih promjena u EU će sigurno biti. I to nabolje, smatraju veterinari.


Otvorit će nam se mogućnost suradnje s veterinarskim laboratorijima za dijagnostiku koje nude čitavu paletu pretraga koje nije bilo moguće obaviti u Hrvatskoj. Do sada je suradnja s tim laboratirijama bila komplicirana zbog nemogućnosti slanja biološkog materijala, krvi itkiva u inozemstvo, naglašava
Jagoda Rosović, veterinarka.

Sve će to jamčiti bolju kvalitetu u liječenju kućnih ljubimaca. A kada uđemo u Europu, svoje ćemo četveronožne ljubimce moći i dodatno zdravstveno osigurati.

Čini se kako će ulazak u Europsku uniju za naše ljubimce biti samo korak više u kvaliteti njihova života. Pogotovo kada je riječ o napuštenim ili zlostavljanim životinjama. Za to su kazne u Europi itekako velike.