Energetski certifikat

Kad kažemo energetski certifikat, to zvuči vrlo moderno i osviješteno, osobito ako ste u Finskoj ili Nizozemskoj. Riječ je, naime, o dokumentu koji pokazuje jesu li zgrada i stan u kojima živite energetski štedljivi ili dragocjenu energiju te novac bacaju kroz prozor. No, vijest o tome da ni u nas, od 1. srpnja, nećete više moći prodati stan ako nemate energetski certifikat zvuči barem mrvicu nadrealno.

Pretpostavljam kako je riječ o još jednom zahtjevu usklađivanja s odlukama i energetskim strategijama Europske unije, ali svatko tko se želi ozbiljnije pozabaviti realnošću energetskog certificiranja u nas trebao bi prošetati ulicama užeg i šireg središta Zagreba i izbrojiti sve oronule i oljuštene fasade - pa i u najužem centru grada - koje će vlasnicima stanova sigurno donijeti najniži energetski certifikat, dakle onaj označen slovom G. G kao gubitnik. Naravno, certifikat nije jeftin te može stajati do 2700 kuna; tako ćete morati podnijeti znatan trošak kako biste nabavili uvjerenje koje će vam, najvjerojatnije, srušiti cijenu nekretnine.

Jedini koji se ne moraju zabrinjavati vlasnici su stanova u zgradama upisanima u registar kulturnih dobara. Izuzetak je to što onemogućava da ti stanari ne počnu, u energetskoj panici, zaštićene fasade ukrašavati kričavim plastičnim prozorskim okvirima ili sličnim rješenjima koja, doduše, štede energiju, ali zato uništavaju izvornu ljepotu zgrade.

Gledajući izvještaje o tom novitetu u našem građevinskom sektoru osobito su me iznervirali žustrost i optimizam faktora uključenih u provođenje energetskog certificiranja, jer taj optimizam ne korespondira sa sumornim stvarnim stanjem golemog broja naših zgrada. Dio uključenih, doduše, ima razloga za optimizam, jer pojedinci i tvrtke ovlašteni za energetsko certificiranje sigurno će dobro zaraditi.

Uglavnom, provođenje ovakvih propisa - koliko god oni bili usklađeni s ovim ili onim - usporedivo je s hipotetskom situacijom u kojoj bi netko krajnje siromašnim i polugladnim ljudima poslao nutricionista da provjerava kvalitetu njihove prehrane. A da ne govorimo koliko će dobroga te energetske mudrolije donijeti ionako krepalom tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

I baš me zanima što o svemu tome misle stanari legendarnih limenki u Novome Zagrebu...