Pametna puška precizna na 900 metara

Tvrtka TrackingPoint iz Teksasa nedavno je u prodaju stavila preciznu pušku s jedinstvenom tehnologijom koja omogućuje i neiskusnom strijelcu da pogodi metu udaljenu 900 metara, a cijena joj je nevjerojatnih 27.500 dolara (20.650,00 eura).

Tvrtka TrackingPoint opisuje oružje kao pametnu pušku - smartgun, s okidačem povezanim s elektroničkim ciljnikom tako da puška ne okida sve dok nije "zaključana" na označeni cilj, piše poslovni portal CNNMoney.

TrackingPoint je puške, koje imaju Wi-Fi vezu i zaslon u boji, tako da korisnici mogu postavljati video snimke svojih hitaca na Facebook ili YouTube, počeo isporučivati u svibnju. Postoje izgledi da tvrtka ove godine proda čak 500 takvih pušaka, većinom kupcima koje on opisuje kao imućne lovce zainteresirane za odstrel krupne divljači s velikih udaljenosti.

TrackingPoint tvrdi da je puškom ubijena južnoafrička antilopa gnu, s udaljenosti od 1008 metara, što je rekord tvrtke.

Tvrtka ima dogovor o prodaji oko 1000 pušaka Remingtonu, u kojem je Schauble prije radio. No, model za Remington bit će jeftiniji, oko 5000 dolara. TrackingPoint očekuje ukupnu prodaju u ovoj godini u vrijednosti od oko 10 milijuna dolara.

TrackingPoint je vladinim agencijama 2012. demonstrirao svoju pametnu pušku na streljani marinske baze Quantico u Virginiji. Schauble tvrdi da ministarstvo domovinske sigurnosti nije izrazilo zabrinutost da puška TrackingPointa predstavlja veću prijetnju od postojećih sustava vatrenog oružja.

FBI, ministarstvo domovinske sigurnosti, te američki ured za vatreno oružje, odbili su komentar za CNNMoney.

No, to oružje ima neke zastrašujuće posljedice s perspektive sigurnosti. Postoji mali broj snajperista koji mogu pogoditi cilj na 900 metara. Ali sada, to može učiniti bilo tko, rekao je Rommel Dionisio, analitičar industrije oružja tvrtke Wedbush Securities.

Ono što razlikuje TrackingPoint pušku je njezin 'high-tech' elektronički ciljnik koji automatski računa udaljenost, silu gravitacije, brzinu vjetra, vlažnost zraka, rotaciju Zemlje i druge varijable koje mogu utjecati na to hoće li metak pogodi cilj.

TrackingPoint ciljnik omogućuje strijelcu da označi metu postavljanjem crvene točke u križ u vidnom polju. Nakon što strijelac povuče okidač, puška će opaliti kada su križevi u ciljniku zaključani na crvenoj točki, što omogućuje i neiskusnom strijelcu da relativno lako pogodi metu na velikoj udaljenosti.

Cijena pametne puške TrackingPointa kreće se od 22.500 dolara do 27.500 dolara za različite verzije. Puška ima spremnik s pet metaka kalibra 0,300 ili 0,338. Shauble se nada sklapanju ugovora s američkom vojskom.