Tajno gepardovo oružje

Gepard, najbrža kopnena životinja, rijetko se u lovu koristi svojom maksimalnom brzinom, pokazali su rezultati istraživanja britanskih znanstvenika.

Ono što geparda čini uspješnim lovcem sposobnost je nevjerojatnog ubrzanja i brzih promjena smjera u trku. Ta velika mačka ubrzava tako što iz sebe uspjeva izvući čak pet puta više snage nego, primjerice, najbrži čovjek na svijetu Usain Bolt.

Rezultati istraživanja su zaprepastili znanstvenika koji je vodio istraživanje, profesora Alana Wilsona s britanskog kraljevskog veterinarskog fakulteta. Gepardi su nevjerojatne atlete - ne samo zbog brzine koje mogu postići, nego i zbog sposobnosti ubrzavanja i manevriranja dok jure za lovinom, kazao je Wilson.

Najveća izmjerena brzina te divlje mačke je 105 kilometara na sat. Izmjerio ju je ručno jedan znanstvenik u kenijskoj divljini 1965., ali na polupripitomljenom gepardu. Međutim, dobro uhranjeni gepardi nemaju potrebu trčati tako brzo. Nijednom gepardu u zatočeništvu nitko nije izmjerio brzinu veću od 65km/h, stoga su se znanstvenici godinama pitali koliko su gepardi zapravo brzi.

Kako bi to saznali izradili su posebne GPS ogrlice i postavili ih na pet geparda u delti Okvanga u Bocvani i bilježili rezultate njihova lova devet mjeseci.

Ustanovili su da gepardi stvarno mogu trčati vrlo brzo, oko sto na sat, ali to čine samo povremeno. U većini slučajeva u lovu im brzina nije išla preko 60 km/h. Međutim, ubrzanje i mogućnost promjene smjera u trku kakvo posjeduju gepardi dosad nije registirarna ni kod jedne kopnene životinje. U samo jednom koraku mogu podići brzinu za 10 km/h.

Znanstvenici su također spoznali da se gepard pri trku čvrsto upire u zemlju, do te mjere da je kandžama 'zaore'. Uz snažne mišiće i savitljivu kralježnicu, pandže mu omogućuju vrlo brze promjene smjera, nagla ubrzanja i usporavanja.