Iran: Psi su moda uvezena sa Zapada

Iranci potajno šeću svoje pse, jer bi im mogli biti oduzeti, budući da posjedovanje pasa vlasti doživljavaju kao modu uvezenu sa Zapada i u suprotnosti s islamskim običajima.

Šetanje psa na javnom mjestu ili njihov prijevoz u autu zabranjeni su, uz mogućnost oduzimanja psa i konfisciranja vozila, prema novim drakonskim mjerama usvojenim prošlog mjeseca.

Međutim oduševljenje psima u porastu je u toj zemlji iako su oni prema muslimanskim običajima nečisti kada žive u domu.

Posljednjih desetak godina imućni Iranci zaluđeni su psima za pratnju, koji su postali statusni simboli kao i simboli obilja i otvorenosti prema zapadnim običajima. Psi u odjeći zapadnih kreatora ili njihovo šetanje na uzici u sjevernih elitnim četvrtima Teherana izazivaju bijes najnepopustljivijih. U lipnju 2010. veliki ajatolah Naser Makarem Shirzui tu je modu nazvao slijepim oponašanjem zapadne kulture.

Vlada je zabranila medijima objave bilo kakve reklame za kućne ljubinmce i odredila je globe za vlasnike koje šeću pse na povocu.

Zatupnici su 2011. bezuspješno tražili zabranu držanja pasa u stanovima, ali su ograničenja postrožena, pa vlasnicima psi mogu biti oduzeti.

Iranska udruga protiv okrutnosti prema životinjama pokušala je ukazati na oduzimanje pasa koje vlasti odvode na nepoznata mjesta gdje se nerijetko izgladnjuju do smrti.