Drukčiji navijači
    
Sportske su analize prošle, ali ostaju neki kulturološki momenti koje je vrijedno istaknuti i nakon nogometne utakmice između Škotske i Hrvatske. Osobito zato što nogomet često zna biti prijepornom temom, s obzirom na navijačke agresivne ispade, rasizam i druge neželjene pojave.


    

Na dan utakmice bio sam oko šest popodne na glavnom gradskom trgu, gdje su, u pitomoj atmosferi, stajale grupice hrvatskih i škotskih navijača. Škoti su već danima prije toga bili simpatičnom suvenirskom slikom, sa svojom tradicionalnom odjećom, kiltovima i tartan-uzorcima; prolaznici su se voljeli slikati s njima. No, ono što me oduševilo i nasmijalo tog se popodneva zbivalo na balkonu zgrade na početku Gajeve ulice: velika grupa škotskih navijača pjevala je - nisam mogao vjerovati svojim ušima - pjesmu Do-Re-Mi iz mjuzikla Moje pjesme, moji snovi! Dakle, nikakvu ratničku ili huškačku pjesmu, nego song iz mjuzikla u čijoj slavnoj filmskoj verziji Julie Andrews skakuće po Salzburgu i austrijskim brdima kao singing nun, odnosno raspjevana časna. Može li se zamisliti veća kompromitacija navijačke napuhane muževnosti? Kod nas, s druge strane, zgroze me čak i glazbene podloge navijačko-pivskih reklama, čije bi nabrijavajuće partiture, pune potmulih opasnosti, spremno iskoristio i notorni dr. Goebbels.


    

Ali, eto, Škoti misle drukčije, te se sigurno ne osjećaju manje muževnima ako pjevaju song Julie Andrews. Kako je spremno ustvrdio jedan moj prijatelj, dok smo o toj temi razgovarali na kavi koji dan kasnije, Škoti su jednostavno sa sobom donijeli stoljeća demokracije i uljuđenosti koja mi ne možemo preskočiti u kratkom vremenu. Zato su oni tako opušteni, ležerni i civilizirani, a mi smo uvijek napeti, u nekom grču i potrebi da se dokazujemo.


    

Ipak, ako smo žrtva određenog demokratskog kašnjenja to samo znači da se moramo malo više potruditi oko stupnja uljuđenosti standardnog za Europu. Pa ćemo, možda, jednog dana neke druge strane navijače dočekati songom iz Jalte: Neka cijeli ovaj svijet (još sja u suncu)...


    

E, to bi bio dan!