Europa nudi, samo treba znati kako joj prići

Prema Europi znatiželjno gledaju i mnogi mladi u Hrvatskoj. Nadaju se tamo kvalitetnom obrazovanju, neki i zaposlenju. Mnogi se Europe boje, misle da za nju nisu dovoljno dobri. U ovom Tjednu mladih koji je počeo 26. svibnja, a traje do 2. lipnja poruka je onih koji su sudjelovali u mnogim europskim programima: Europa nudi, samo treba znati kako joj prići. 

Dvadesettrogodišnja Splićanka Dina Lijić prvostupnica je ekonomije, a sada i studentica prava. Europi je, surađujući sa splitskom Info zonom, prije nekoliko godina pristupila i dobro je upoznala.

Mogu reći da je mene Europa prigrlila, ja sam lani bila u Rimu preko programa Erasmus, sad sam se prije deset dana vratila s programa Mladi na djelu, u Cipru, za mjesec dana idem u Graz u Međunarodnu školu, ističe Dina.

Karlo Europu upoznaje preko Udruge Help koja na europske programe godišnje uputi 120 mladih volontera. Ja sam konkretno bio u Bugarskoj, Srbiji, Poljskoj, Italiji i to traje po desetak dana. Dobijete nove perspektive kroz tuđa iskustva, sruše vam se predrasude, govori o svom iskustvu Karlo Petrovski.

Dea je još jedna europska Splićanka. Nedavno se vratila iz  Španjolske, gdje je živjela i volonitrala cijelu godinu. Pozitivan odgovor Udruge Help na svoju prijavu i iskustvo preko Sredozemlja dobila je za manje od dva mjeseca. Kriza je i tamo i ovdje, dapače, kod njih čak i više, možda jer je puno veća država, a da bih se opet vraćala tamo - bih, ali za sada sam shvatila da je doma ipak najlipše, kaže Dea Košta.

Za ulazak u neki od programa nije potrebno biti vrhunski student, napominju europski već iskusni mladi Splićani. Potrebna je velika volja i dobar izvor informacija.

Tako smo u sklopu ovog tjedna imali predstavljanje programa "Mladi na djelu", Predstavljanje EU desk-a", putem kojeg mogu dobiti informacije, objašnjava Darko Čop, koordinator aktivnosti u Info zoni.

Kad je Erazmus, program akademske mobilnosti za visoko obrazovanje u pitanju, ne traže se same petice. Potreban je prosjek od 3,0!

Mogućnosti ima za sve i stvarno, mladima stoji toliko toga na raspolaganju. Samo trebaju biti zainteresirani, motivirani da sami traže, jer iskustva koja sam tamo stekla su mi potpuno promijenila život i sad sam potpuno drugačija osoba nakon što sam se vratila u Split, ističe Dina.

Problem je što su mladi vrlo skeptični i nemaju vjeru da je to toliko dobro i da je toliko jednostavno doći do svega toga. Nije ni skupo. Plati im se 70% puta, smještaj, hrana, kaže Karlo.

Da ne bi izgledalo da je Europa lak plijen, bilo da su u pitanju jednogodišnja volontiranja, višetjedni susreti ili nastavak obrazovanja, treba reći da ocjene nisu najvažniji kriterij, ali se ocjenjuje poznavanje jezika, različite vještine i aktivnosti koje pune životopis, a time pokazuju da se na natječaje javljaju samostalni mladi ljudi.