Pronađen avion Amelie Earhart nestao 1937.?

Sonar je, kod nenaseljenog pacifičkog otoka Nikumaroro, zabilježio snimak mogućih ostataka aviona legendarne žene pilota Amelie Earhart, koja je nestala 1937., objavila je Međunarodna grupa za pronalaženje povijesnih letjelica (TIGHAR). Ostaci aviona nalaze se kod nenaseljenog otoka u Kiribatiju na dubini od 180 metara, izjavio je za Discovery News izvršni direktor TIGHAR-a Ric Gillespie.

Amelia Mary Earhart
, prva žena koja je preletjela Atlantik nestala je prije 75 godina zajedno s Fredom Noonanom tijekom leta od Nove Gvineje do otoka Howland. TIGHAR je godinama istraživao njezin posljednji let, a novi snimak prikazuje uski objekt, dugačak blizu sedam metara u blizini podvodne hridi. To se uklapa u teoriju da je Earhart uspjela prizemljiti avion na greben, ali da ju je voda odnijela prije nego ju je pronašao spasilački avion.

Ona je krenula iz Nove Gvineje ka otoku Howland kako bi se opskrbila gorivom za posljednju etapu na putu za Californiju. U svom posljednjem radijskom javljanju navela je kako ne može pronaći otok i da joj nestaje goriva. Nekoliko spasilačkih misija krenulo je u potragu za njom. TIGHAR smatra da su Earhart i Noonan preživjeli rušenje aviona i stigli do otoka Gardner, tada pod britanskom upravom, a danas poznatog kao Nikumaroro.

U prvim istraživanjima otoka, krajem '30-ih godina, pronađena je peta ženskih cipela, teglica kreme za lice, preklopni nož i komad pleksiglasa. Također, skeleti ptica skuhanih na logorskoj vatri ukazuju na to da je moguće da su Earhart i Noonan neko vrijeme živjeli na otoku. Prvi naseljenici otoka, koji su stigli nakon 1937. godine, su čak spominjali postojanje olupine aviona. Teorije zavjere govore da je Earhart živjela i godinama nakon nesreće te da su je Japanci držali u zarobljeništvu kao špijuna.