Majke glavni izvor prihoda u 40 posto obitelji

U Sjedinjenim Državama majke su jedini ili glavni izvor prihoda u 40 posto obitelji s djecom mlađom od 18 godina, pokazuju podaci istraživačkog centra Pew.

Radi usporedbe, tijekom 1960-ih godina udio takvih obitelji bio je 11 posto. Od navedenih obitelji iz novog istraživanja, ukupno 63 posto (8,6 milijuna) su samohrane majke dok ostalih 37 posto (5,1 milijun) otpada na obitelji u kojima majka zarađuje više od oca.

Razlika u prihodima ove dvije skupine je znatna - prosječan godišnji prihod obitelji 2011. u skupini samohranih majki bio je 23.000 dolara dok je u drugoj skupini iznosio i do 80.000 dolara. Prosječan prihod američkih obitelji s djecom iznosi 57.100 dolara godišnje.

U skupini žena koje više zarađuju od svojih supruga veliki udio čine starije bjelkinje sa sveučilišnim obrazovanjem dok su u skupini samohranih majki zastupljenije mlade crnkinje i one hispanskog podrijetla s nižim obrazovanjem.

Gotovo 75 posto Amerikanaca smatra da je odgoj djece otežan činjenicom da majka radi, a polovina ih smatra da je i brak manje siguran, sudeći prema rezultatima istraživanja provedenog u travnju na reprezentativnom uzorku od 1003 ispitanika. U tom istraživanju je 51 posto ispitanika smatralo da će djeci biti bolje ako majka ne radi, a samo 8 posto kaže da će djeci biti bolje ako je otac kod kuće.