Minijaturne bespilotne letjelice protiv grafita

U borbi protiv vandalizma njemačke željeznice odlučile su slijediti primjer vojske i opremiti se minijaturnim bespilotnim letjelicama koje bi trebale otkrivati autore grafita, objavili su njemački mediji.

Po uzoru na bespilotne letjelice koje se koriste u ratu, minijaturni helikopteri njemačkih željeznica trebali bi otkrivati i snimati autore grafita, potvrdio je glasnogovornik željeznica, a prenosi televizijska mreža n-tv.

Infracrvena kamera instalirana na letjelici otkrivala bi pokrete na tlu, a uz pomoć posebne tehnologije bilježili bi se svi podaci koji bi se na sudu upotrijebili protiv počinitelja.

Jedna takva minijaturna letjelica stoji oko 60.000 eura, a opremljena baterijom može letjeti više od 80 minuta na visini od 150 metara. Za letjelicu bi se brinuli pilot na tlu i operater koji sprema snimke.

Zbog obveze zaštite podataka, minijaturne letjelice operirat će samo na području u vlasništvu željeznica, a ispitivanje njihovih mogućnosti bit će idućih tjedana, rekao je glasnogovornik.

Moramo pronaći nove načine u borbi protiv grafita, izjavio je šef sigurnosnog odjela njemačkih željeznica Gerd Neubeck.

Njemačke su željeznice samo prošle godine zbog grafita imale štetu od 7,6 milijuna eura.