Churchill i Staljin dobre odnose razvili u pijanstvu

Nedavno objavljeni arhivski dokumenti pokazuju da su ratni čelnici Britanije i SSSR-a, Winston Churchill i Staljin, napredak u odnosima ostvarili jedne moskovske noći u kojoj su se dobro zapili.

Odnosi između britanskog premijera i sovjetskog diktatora u prvim su godinama Drugog svjetskog rata varirali od toplog do hladnog, a pravi odnos između njih dvojice razvio se tek za Churchillova posjeta Moskvi u kolovozu 1942.

Ni taj posjet nije počeo dobro, ali je jedne večeri Churchill zatražio sastanak sa Staljinom u četiri oka kako bi konačno ostvarili nekakav napredak. Pozvan je u Staljinove odaje oko 19 sati navečer. Dužnosnik britanskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Cardogan im se pridružio iza ponoći i zapisao: Između njih je bio stol prepun hrane svih vrsta i bezbrojnih boca. Atmosfera je bila vesela kao na vjenčanju, iako se Chuchill žalio na laganu glavobolju. Staljin je pio nešto žestoko, a premijer kavkasko crno vino, piše Cardogan. Ta dva velika čovjeka stvarno su se 'našla' i počela dobro slagati, dodao je. Rastali su se tek poslije tri sata ujutro.

Staljin je bio poznat po gostoljubivosti koja uključuje velike količine alkohola i volio je pregovarati s ljudima koji mogu dobro popiti.