U tri dana na tri himalajska vrha

Britanski alpinist Kenton Cool i njegov dugogodišnji penjački partner šerpa Dorje Gylgen u tri su dana zaredom, od subote do ponedjeljka, osvojili Nuptse (7,861m), Everest (8,848m) i Lhotse (8,516m), što je prvi slučaj osvajanja triju moćnih himalajskih vrhova jednog za drugim.

Cool je 18. svibnja javio da je s Gylgenom stigao na vrh Nuptsea te da je sljedeći na redu Everest. Nakon silaska na Južno sedlo na 8.000 metara, Cool and Gylgen su krenuli dosta rano i već u dva sata iza ponoći u nedjelju stali na krov svijeta, potpuno sami, bez uobičajene gužve tijekom penjačke sezone u Himalaji.

Bio sam malo razočaran jer nisam doživio izlazak sunca, ali onda sam shvatio da imam privilegiju sjediti sa svojim prijateljem u potpunoj tišini, dok su naše čeone lampe odašiljale svjetlost u golemo ništa, ispričao je Cool.

Nakon silaska s Everesta, alpinistički dvojac se 20. svibnja u četiri sata ujutro uputio na Lhotse, na čiji su vrh stigli usred noći. Iscrpljeni od ove trostruke krune, sišli su u logor 2, gdje se još oporavljaju.