Čovjek je odgovoran za globalno zatopljavanje

Unatoč percepciji javnosti da je znanstvena zajednica podijeljena oko odgovornosti čovjeka za globalno zatopljavanje, čak 97 posto znanstvenika vjeruje da je za porast temperature kriva ljudska aktivnosti, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Izvješće je otkrilo da je prevladavajuće mišljenje među znanstvenicima da je ljudska aktivnost predvođena korištenjem fosilnih goriva glavni uzrok porasta temperature posljednjih desetljeća.

Postoji snažno znanstveno suglasje oko uzroka klimatskih promjena unatoč suprotnoj percepciji javnosti, kaže John Cook sa sveučilišta Queensland u Australiji koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Enviromental Research Letters. Kad ljudi shvate da postoji suglasje znanstvenika o globalnom zatopljavanju, imaju veće izglede podupirati predložene mjere, rekao je Cook.

Globalna temperatura na površini Zemlje porasla je 0,8 stupnjeva Celzija od industrijske revolucije.

Stručnjaci u Australiji, SAD-u, Britaniji i Kanadi proučili su 4,000 znanstvenih radova o klimatskim promjenama i utvrdili da se u 97 posto slučajeva krivcem proglašava aktivnost čovjeka.