Ogrlica Gine Lollobrigide prodana za 4,74 mil. švicarskih franaka

Dijamantna ogrlica talijanske glumice Gine Lollobrigide prodana je za više od 4,74 milijuna švicarskih franaka na aukciji Sotheby'sa u Ženevi, a njezine biserno-dijamantne naušnice postigle su rekordnu cijenu od 2,29 milijuna franaka za jedne naušnice.

Lollobrigida, seks-simbol 1950-ih i 1960-ih, kazala je da prodaje nakit kako bi prikupila novac za istraživanje matičnih stanica.

Naušnice su nadmašile dosad najveću cijenu isplaćenu za takav nakit - 1,98 milijuna dolara u 2011. za Bulgarijeve biserne i dijamantne naušnice koje je nosila glumica Elizabeth Taylor.

Visoku cijenu postigli su i komplet ogrlice i narukvice koji je izradio Bulgari te prsten iste talijanske draguljarske kuće s 19-karatnim dijamantom, koji su prodani za po 749 tisuća franaka.

Osamdesetpetogodišnja glumica, koja je nazočila aukciji, kazala je kako se nada da će se prikupljeni novac utrošiti za istraživanje matičnih stanica u Italiji.

Nakit bi trebao pružati zadovoljstvo i meni je to pružao mnogo godina, kazala je Lollobrigida te je dodala da se njegova prodaja radi podizanja svijesti o terapiji matičnim stanicama koje mogu izliječiti toliko bolesti čini sjajnim načinom njegova korištenja.

Na aukciji, na kojoj je bio ponuđen i nakit drugih vlasnika, prodano je ukupno 600 komada nakita za 74,8 milijuna švicarskih franaka.