Pomaže li mirovanje rizičnim trudnoćama?

Novo američko istraživanje koje preispituje pomaže li mirovanje očuvanju rizičnih trudnoća zaključilo je kako se ne čini da smanjuje broj prijevremenih poroda a možda čak i pogoršava rizike.

Liječnici već dugo znaju da nema jasnih dokaza da mirovanje pomaže kod određenih komplikacija u trudnoći te da može čak izazvati i neželjene nuspojave kod trudnice poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka te gubitka mišićne i koštane mase. No svejedno se procjenjuje da se gotovo svakoj petoj trudnici u nekom trenutku tijekom trudnoće preporučuje da smanji aktivnosti od otvaranja bolovanja do strogog mirovanja u krevetu.

Stručnjaci kažu kako se mirovanje preporučuje jer nema mnogo dobrih načina tretiranja rizika za prijevremene porode i druge probleme.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 646 trudnica od kojih je gotovo 40 posto dobilo od svojih liječnika upute da miruju, a u najvećem broju slučajeva radilo se o preporuci strogog mirovanja u krevetu.

Znanstvenici su se iznenadili kad su utvrdili da je 37 posto trudnica koje su strogo mirovale svejedno imalo prijevremeni porod za razliku od 17 posto onih koje ipak nisu smanjile svakodnevne aktivnosti.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Obstetrics & Gynecology sugeriraju da mirovanje u krevetu ne sprječava porod prije termina kod ove visokorizične skupine ali isto tako i ne daju ni definitivni odgovor, kaže voditeljica istraživanja Catherine Spong s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.