Finska najbolja zemlja za majke

Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, priopćila je međunarodna organizacija Save the Children u svom godišnjem izvješću u kojemu je rangirala 176 zemalja kako bi utvrdila najsigurnija i najopasnija mjesta za majke i bebe.

Finska, Švedska, Norveška, Island, Nizozemska, Danska, Španjolska, Belgija, Njemačka i Australija najboljih su deset zemalja za život majki i beba. Velika Britanija je na 23. mjestu, a SAD na 30. mjestu.

Majčin indeks prati kako 176 zemalja uspijeva ili ne spasiti živote majki i njihovih beba. Dobrobit majki ocjenjuje se korištenjem pokazatelja kao što su njihovo zdravlje, mortalitet, razina obrazovanja žena, prihod i politički status.

Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mjesto, Italija 17., Hrvatska 34., Srbija 36., Makedonija 40., Crna Gora 42., BiH 47., Mađarska 52., a Albanija 81. mjesto.

U najgorih deset su DR Kongo, Somalija, Sijera Leone, Mali, Niger, Srednjoafrička Republika, Gambija, Nigerija, Čad i Obala Bjelokosti.

U izvješću se navodi da tri milijuna djece umire svake godine unutar mjesec dana od rođenja i to uglavnom od uzroka koji su se mogli spriječiti. Više od trećine te novorođenčadi umire prvog dana života.