Kamikazama protiv svemirskog otpada

Znanstvenici su predstavili riješenja za otklanjanje svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje time da ga se odvuče pomoću mreža i hvataljki, odnosno specijalnih harpuna. Izneseno je to, između ostalog, na svjetskoj konferenciji o svemirskom otpadu koja je u u četvrtak završena u njemačkom Darmstadtu.

Agencije javljaju i da su među idejama znanstvenika i roboti kamikaze, pa i laseri poput poteznih zraka iz serije 'Zvjezdane staze'. Dr. Heiner Klinkrad iz Europske svemirska agencija (ESA) pojasnio je da oko Zemlje kruže tone smeća, otpada koje bi trebalo sakupljati kako bi se spriječio tzv. Kesslerov sindrom - pojava koja nastaje kada nekoliko većih sudara izazove niz naknadnih i kada svaki sudar znatno uvećava količinu opasnog otpada u orbiti.

Na konferenciji o svemirskom otpadu ESA je stoga prikazala animaciju nekoliko mogućih riješenja. Uglavnom baziraju se ta riješenja na izgradnji i lansiranju letjelice-čistača koja bi svemirski otpad hvatala radi odvoženja u sigurnu zonu ili ga odmah uništavala. Također postoji i mogućnost uništavanja svemirskog otpada snažnim laserskim snopom sa zemlje.

Heiner Klinkrad upozorava da problem svemirskog otpada treba ubrzano riješaviti, jer da materijal od svega desetak centimetara može potpuno uništi neku letjelicu, kao što i onaj od jednog centimetra može oštetiti, onesposobi ispravan satelit. Svemirske agencije pažljivo prate kretanje svemirskog otpada uz pomoć specijalnih radara, ali za sada nemaju drugi način da spriječe sudare osim pomicanja onih letjelica koje imaju vlastiti pogon, a što, kaže Klinkrad, ne riješava širi problem svemirskog otpada.