New York podiže dobni prag za kupnju cigareta

Dobni prag za kupnju cigareta u gradu New Yorku, prema prijedlogu dužnosnika, porast će s 18 na 21 godinu. Bit će to najstroža dobna odredba o kupnji cigareta u Sjedinjenim Državama, piše New York Times.

Bude li prijedlog usvojen, dobni prag za kupnju cigareta bit će jednak onome za kupnju alkohola, ali mlađima od 21 godine neće se zabraniti posjedovanje cigareta ili pušenje.

Radi se o najnovijem u nizu napora da se suzbije pušenje u New Yorku otkako je gradonačenik Michael Bloomberg 2006. preuzeo tu dužnost. Bloomberg je već zabranio pušenje u restoranima i barovima, a nedavno je zabranu proširio i na parkove, trgove, plaže i ostala javna mjesta.

Prijedlog je izazvao dosta nezadovoljstva među Njujorčanima i izazvao debatu o pravima i odgovornostima mladih ljudi. S 18 godina stanovnici New Yorka dovoljno su zreli da pođu u rat, da voze ili da glasuju, ali sada im se, kažu protivnici zakona, njime uskraćuje zrelost da sami procijene rizike od pušenja.

Po prijedlogu, taj će zakon moći prekršiti samo prodavač cigareta. Kazne za prodaju cigareta maloljetnicima ostat će iste kao i dosad, ali neće se izricati kupcima ili njihovim roditeljima.