Najbolji zbor Srednje škole Mate Balote

Djevojački zbor Srednje škole Mate Balote iz Poreča pobjednici su druge sezone HRT-ova glazbenog spektakla Do posljednjeg zbora, održane 27. travnja. Oni su u uzbudljivoj završnici sedme emisije dobili više glasova od Zbora Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, dok su zbor Singrlice, koje su se također natjecale u finalu, dobile manje glasova od prva dva zbora te osvojile treće mjesto.

Tako sam uzbuđena i ovo mi puno znači. Niti na kraj pameti mi nije bilo da ćemo doći do finala i na kraju biti omiljeni zbor u Hrvatskoj. Zaista smo presretni i ja sam ponosna na svoje djevojke. Jako su puno radile i to je stvarno za svaku pohvalu, rekla je voditeljica Djevojačkog zbora Srednje škole Mate Balote iz Poreča Debora Cukola Zeneral u svojim prvim dojmovima nakon emisije.

Djevojke iz zbora Mate Balote večeras su otpjevale Monday morning te kao i u ranijim emisijama dobile pohvale žirija. Nema nikakve dileme, taj zvuk je prekrasan, mekan. To je vrhunski domet dirigentice i ja vam odajem priznanje, rekao je član žirija maestro Vladimir Kranjčević, dok je  Dražen Siriščević dodao kako je ovaj show iz njih izvukao neke nove stvari koje nisu ni znali da imaju.

Drugoplasirani su bili Zbor Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, koji su otpjevali Blago onom tko te ima, a  član žirija Dražen Siriščević kratko je komentirao riječima blago onom tko vas ima.

Iako drugoplasirani, zboraši iz Josipa Slavenskog bili su zadovoljni postignutim. Nama je ovo san snova. Iskreno to smo priželjkivali, ali kad pogledamo naš put stvarno smo napredovali do neslućenih razmjera. Mi smo mlad zbor i time nam ovaj rezultat puno više znači. Meni osobno je ovo prekrasno priznanje, potvrda da dobro radim i nastavit ću tako i dalje, rekao je voditelj Damir Rodiger iz Zbora Gimnazije Josip Slavenski.

Trećeplasirani zbor Singrlice, večeras su otpjevale Međimurski lepi dečki a dolazak do kraja showa doživjeli su kao svoje veliko postignuće. Veliki je uspjeh doći u finale i biti među zborovima koji su svi redom odlični. Mi se na početku nismo niti nadali tom uspjehu niti očekivali da ćemo doći do finala. Jako smo sretni da smo završili s najboljima i da smo u ovom showu pokazali tko smo i što radimo, rekao je voditelj Tomislav Jozić iz zbora Singrlice.

Vladimir Kranjčević i ovoga ih je puta pohvalio, rekavši kako su otpjevali perfektno. One se drže folklornog tona, ali u njega uspijevaju ubaciti modernu notu i tu je njihova vrijednost, dodao je.

Svaki zbor ove je subote pjevao po dvije pjesme. Djevojke iz zbora Mate Balote u drugoj su rundi otpjevale Naranču grupe Putokazi, a članica žirija Sanja Doležal rekla je kako joj je to bila njihova najdraža izvedba i zato ih je poželjela čuti još jednom. Članovi Josipa Slavenskog u drugom su nastupu pjevali miks pjesama Call me maybe/Candy. Singrlice su pak u svom drugom večerašnjem nastupu otpjevale Svi mi vele lane.

Poseban gost finalne emisije bio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je pohvalio zboraše zbog njihovog truda. Uživao sam u izvedbama i dozvolite da vam čestitam. Pjevati u zboru je sjajno iskustvo, ali moram reći da to pjevanje nosi i vrline kao što su zajedništvo, upornost i ambicija. Vi ste uspjeli, svi ste uspjeli i ja vam na tome čestitam, rekao je predsjednik.

Gošća show programa bila je poznata sopranistica Valentina Fijačko.

U zajedničkoj pjesmi finalistima su se pridružili i zborovi iz prošlogodišnje sezone i time obilježili završetak serijala.