U "Titovom sefu" 30 kilograma zlata

Državna komisija Republike Srbije otvorila je prošli tjedan tvz. "Titov sef" u Narodnoj banci Srbije, nakon 31 godinu, otkada su, prema odluci Predsjedništva SFRJ, ti predmeti ondje deponirani. Srpski list Danas otkrio je sadržaj prema popisu koji je predočen tadašnjem rukovodstvu zemlje.

Budući da je prema odluci Predsjedništva SFRJ ostavljena mogućnost da se dio tih stvari pretvori u zlatnu rezervu NBJ ili da se čak proda na aukciji, mogućno je i sasvim vjerojatno da tadašnji popis stvari ne odgovara stanju koje je nađeno prilikom ulaska državne komisije.

Sve što se tiče ovih predmeta dogodilo se u razdoblju od kraja ožujka do kraja lipnja 1982. godine, kada su svi predmeti preneseni u Narodnu banku Jugoslavije i pohranjeni u sefove.

Budući da se očekivala ostavinska rasprava u kojoj nasljednici nisu bili jedinstveni, a za tadašnje rukovodstvo posebno su neugodni bili zahtjevi Titove udovice Jovanke Broz, smatralo se da ovi predmeti ne mogu biti njezin dio. Uglavnom je riječ o zlatu za koje se ne zna kako se našlo u Titovoj rezidenciji i čemu je trebalo služiti - kao i jednom broju dragocjenosti i odlikovanja iz ostavine kraljevske obitelji Karađorđević.

Stoga je Predsjedništvo SFRJ 1982. donijelo odluku da se zlato deponira u trezor Narodne banke. Donesena je i odluka da se neki predmeti prodaju na aukciji, neki predaju odgovarajućim muzejskim institucijama, a pojedini uključe u zlatne rezerve Narodne banke Jugoslavije. Otuda je sasvim vjerojatno da je velik broj dragocjenosti Josipa Broza i obitelji Karađorđević u međuvremenu nestao, bilo da je "aukcijski prodan", bilo da je pridodan državnim rezervama.

Narodnoj banci Jugoslavije predano je, među ostalim, 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2663 komada zlatnika, 149 predmeta od zlata, briljanata i dijamanata koji su pripadali obitelji Karađorđević.